Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ZRZEK neboli zákon o realitním zprostředkování

ZRZEK neboli zákon o realitním zprostředkování
Odborná způsobilost realitního makléře

Říkáme mu ZRZEK. Jinak také zákon č. 39/2020 Sb. o realitním zprostředkování – ZoRZ. Po několika letech odborných diskusí spatřil světlo světa a nabyl účinnosti dne 3. 3. 2020. Ač zamotal hlavu odborné veřejnosti, protože některá ustanovení nejsou zcela jednoznačná, přinesl několik zásadních novinek. Jednou z nich je povinnost odborné způsobilosti osob poskytujících realitní zprostředkování. Ve svém článku se zaměřím pouze na realitní makléře, přestože zákon se týká i dalších osob, které realitní zprostředkování poskytují.

Do účinnosti realitního zákona nemusel mít realitní zprostředkovatel, nebo realitní makléř chcete-li, žádnou zvláštní kvalifikaci ani odbornost. Zkrátka, kdo splnil všeobecné podmínky provozování živnosti, ten se mohl stát třeba i realitním makléřem. K podnikání stačila volná živnost.

Realitní zákon chce, aby se zvýšila kvalita poskytování realitních služeb a aby tyto služby poskytovali odborníci na slovo vzatí. Nastavil proto přísnější podmínky, za kterých je možné realitní služby poskytovat. Činnost realitních makléřů byla zařazena mezi vázané živnosti s jednoduchým názvem „Realitní zprostředkování“. Ten, kdo ji chce získat, musí mimo jiné doložit, že splňuje podmínky odborné způsobilosti.

Jaké podmínky to jsou?

Přesně jsou popsány v uvedeném zákoně, pokusím se je trochu zobecnit a vysvětlit srozumitelněji:

  • vysokoškolské vzdělání v oblasti Právo, Ekonomika (ekonomie, finance nebo marketing a obchod) nebo Stavebnictví (stavitelství nebo příprava a realizace staveb), nebo
  • vysokoškolské, vyšší odborné nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou a 3 roky praxe v oboru, nebo
  • profesní kvalifikace pro činnost realitního zprostředkovatele podle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání – zjednodušeně řečeno státní zkouška na realitního zprostředkovatele.

Doložit odbornou způsobilost musí nejen noví zájemci o poskytování realitního zprostředkování, ale i ti, kteří doposud podnikali na základě volné živnosti. Stávající makléři měli dodat splnění odbornosti a zajistit si vázanou živnost do září letošního roku, ale v důsledku pandemie COVID-19 se tento termín prodloužil do 3. 3. 2021, tedy do 12 měsíců od účinnosti realitního zákona. Ten, kdo do uvedeného termínu odbornou způsobilost nepředloží, jeho původní živnostenské oprávnění k realitní činnosti zanikne.

Zjednodušeně to tedy znamená, že pokud makléř nemá vysokoškolský titul ve výše uvedených oborech, má minimálně maturitu a nejpozději do 3. 3. 2021 nenaplní 3 roky praxe, nebo nemá maturitní zkoušku složenou vůbec, může svoji odbornost doplnit státní zkouškou.

Tato zkouška je definována národní soustavou kvalifikací Ministerstva pro místní rozvoj pod záštitou Ministerstva školství a nese název „Realitní zprostředkovatel“. Její parametry jsou přesně dány. Skládá se ze tří částí: písemného testu, praktické části a ústní zkoušky. Všechny části probíhají v jeden den. Zkušební komise sestává ze dvou členů, kteří rovněž musí splnit parametry dané podmínkami ministerstva. Všichni lektoři musí mít minimálně vysokoškolské vzdělání a doložitelných 5 let praxe v oblasti realitního zprostředkování. U nás v RE/MAX G8 Reality máme zkušební komisaře tři – Míru Hodinu, Jaroslava Slavotínka a mě jakožto autorku tohoto článku.

Jako zkušební komisař mohu potvrdit, že většina makléřů bere zkoušky velmi vážně. Příprava na ně není vůbec jednoduchá a prokázat znalosti v tak širokém oboru rovněž ne.

Vím, že si někteří lidé myslí, že práce realitního makléře je jednoduchá. Někteří samoprodejci si dokonce realizují prodeje nemovitostí sami a jsou sami se sebou spokojení, jak nad makléři vyzráli. Nikdy totiž nedohlédnou, jaká rizika podstupovali a ani možná nikdy nezjistí, že se připravili o část peněz, které jim jako přidanou hodnotu realitní makléř mohl přinést. V našich kancelářích pak končí ti, kteří se dostanou do nesnází a pak jim nic jiného než odborná rada nezbývá.

Chcete také rozjet kariéru?

Začátek podnikání nebyl nikdy snazší. S podporou, zázemím a mentoringem od zkušených kolegů se rychle zorientujete
Sdílejte článek svým přátelům
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Autor článku

Nejnovější články

O nás – aneb co je RE/MAX G8 Reality?

Přehrát video

Kategorie

Štítky

Zůstaňte s námi v kontaktu