Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Čas nahrává akvizicím

Majitelé menších realitních kanceláří musí často plnit několik rolí zároveň. Aby zvládli ekonomiku vlastní firmy, řada z nich se věnuje makléřině. Kvůli tomu jim ale nezbývá čas na samotné vedení kanceláře a makléřů. Ti jsou pak méně produktivní a kancelář přichází o potenciální příjmy. V takový okamžik je nevyhnutelné napnout veškeré síly a proměnit samotné fungování kanceláře nebo se poohlédnout po silném partnerovi a zvážit cestu akvizice. Jak taková akvizice lokální realitní kanceláře probíhá nám vysvětlil Miroslav Štrojsa ze skupiny RE/MAX G8 Reality. 

V posledních letech jste jako skupina udělali několik akvizic menších kanceláří…

Došlo k tomu, že společnost RE/MAX G8 Reality uzavřela akvizice realitních kanceláří v Olomouci, Brně, Uherském Hradišti, Uherském Brodě, Slaném, Chrudimi a Svitavách. 

Akviziční činnost není v byznysu vůbec neobvyklá, ale aby jedna realitní kancelář vzala pod svá křídla jinou, to už tak časté není.

Myslím, že v tuzemsku na to jen nejsme úplně zvyklí. Když už, tak vidíme, jak se celá síť nebo opravdu silná skupina dostane pod jinou silnou značku. Ale na úrovni menších, regionálních kanceláří se takhle úplně neuvažuje. Majitelé spíš váhají, zda pokračovat v činnosti nebo zda ji zcela ukončit. A to je přece škoda.

Vy jste ale cestu pro akvizice našli.

Ano, v posledních pěti letech někteří majitelé realitních kanceláří přehodnotili své plány a přidali se k nám. Dnes jsou naší součástí a rozhodně nelitují. 

Jak k tomu vlastně došlo? Co majitelé kanceláře přivede k takovému rozhodnutí?

Během svého profesního života čelíme mnoha změnám. Některé ovlivníme, většinu nikoliv. Být majitelem úspěšné realitní kanceláře znamená poskytovat dokonalý servis realitním makléřům. Být k dispozici, když makléři potřebují. Zajistit vzdělávání, které potřebují, poskytovat technické zázemí, podporu managementu, asistentů, dodavatelů i svou vlastní. Být majitelem úspěšné realitní kanceláře znamená dodávat energii ostatním a neustále udržovat víru ve smysl naší práce. A to je náročné. Právě v tom spatřuji nejčastější důvody ke změně. Někdy dojde majiteli energie, někdy začnou docházet finance, jindy prostě už není síla zase a znovu tlačit všechno vpřed. 

Oproti tomu, když je součástí většího celku, některé činnosti se rozloží. Je to tak?

Být majitelem znamená být na všechno sám. Člověk je pak nucen dělat i činnosti, které ho nenaplňují nebo kterým dokonce ani nerozumí. V G8 těžíme z úzkého zaměření lidí v managementu. Někdo odpovídá za ekonomiku, někdo školí, někdo jiný řeší marketing, někdo má na starosti rozvoj. Každý dělá právě to, co ho baví a je v tom dobrý, a přitom si neustále doplňuje své vzdělání. Nese osobní odpovědnost za své oddělení nebo jak u nás říkáme za své ministerstvo. V tom je naše silná přidaná hodnota. Neztrácíme energii na věcech, které neumíme a kterým se ani nechceme věnovat. Specializace nám pomáhá být rychlejší, efektivnější a jít do lepšího detailu. 

Ale co majitelé původních kanceláří? Zůstali s vámi?

Někteří majitelé akvírovaných kanceláří působí na pozici realitního makléře. Tato činnost je baví, věnovali se jí i v době, kdy měli svoji kancelář a nyní si tímto způsobem uvolnili ruce a vrací se k tomu, co mají rádi. Někteří jsou mimo skupinu a věnují se původnímu podnikání. Jiní zase pobírají dividendu za výsledky týmu, který v minulosti vytvořili. My jsme co do způsobu akvizice velmi flexibilní a umíme najít takové řešení, které bude všem stranám vyhovovat. Někdy majitel chce působit v nové roli v rámci skupiny, jindy chce mít klid a preferuje dividendu. 

A co makléři? Jak probíhá jejich zapojení do skupiny?

Týmy makléřů, které k nám formou akvizice přišly, nadále působí tam, kde byly zvyklí působit. Ostatně naší motivací je, aby změny, které přijdou, byly výhradně pozitivní. Tyto týmy průběžně doplňujeme novými kolegy z dané oblasti. 

Samozřejmě chápeme jedinečnost obchodních týmů a nemáme ambici je roubovat na to, co nám funguje jinde. Sami rychle poznají, čím mohou svou realitní praxi obohatit, kam se mohou dále rozvíjet. Ostatně na tom je založena celá servisní filozofie skupiny G8 Reality, kterou přirovnávám ke „švédskému stolu“, kde si každý vezme to, na co má právě chuť.

A z následného rozšiřování působnosti skupiny G8 následně zase těží makléři i z jiných regionů České republiky. Vzájemně sdílejí informace, zkušenosti, know-how, obchodní případy ke spolupráci. 

Jsou poslední dobou jednání o potenciální akvizici častější? Už kvůli rychlé změně nálady na realitním trhu?

V pokročilém stádiu je řízení se zavedenou kanceláří v Plzeňském kraji. Dále aktuálně řeším potenciální akvizici nezávislé realitní kanceláře v Praze, potenciální akvizici části týmu nezávislé kanceláře v Praze a možnou spolupráci v Trutnově. Vše je otázka jednání posledního měsíce. Důvody ke změně jsou podobné: „změnil se trh, nevíme jak na něm pracovat“, „majitel kanceláře má jiné zájmy“, „nezvládáme to ekonomicky“, „líbí se nám, jak to funguje u vás“.

Podobných příběhů bude přibývat. Majitelé kanceláří jsou nuceni obchodovat s nemovitostmi, aby zvládli ekonomiku firmy. Nemají tak čas na vedení svých makléřů. Ti jsou méně produktivní a přicházejí o příjmy. V lepším případě zaklepou na dveře jiné realitní kanceláře, v tom horším opouští obor.

A pokud se podíváme regionálně, jsou místa, která vás aktuálně lákají?

Samozřejmě jsme připraveni na akvizice ve všech městech, kde už působíme. Kromě toho nás velmi zajímají například Pardubice. A to proto, že provozujeme kancelář v Chrudimi a Pardubice se nám jeví jako zajímavé místo pro centrální kancelář na východě Čech. Orientujeme se primárně na akvizici makléřského týmu včetně zkušeného manažera. Zde máme prostor k posílení managementu G8. Zároveň bych chtěl uvést, že jsme flexibilní a nakloněni partnerství prakticky kdekoliv v ČR.

Chcete také rozjet kariéru?

Začátek podnikání nebyl nikdy snazší. S podporou, zázemím a mentoringem od zkušených kolegů se rychle zorientujete
Sdílejte článek svým přátelům
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Autor článku

Nejnovější články

O nás – aneb co je RE/MAX G8 Reality?

Přehrát video

Kategorie

Štítky

Zůstaňte s námi v kontaktu